Drogen is een belangrijke stap in het verwerken van koffie. Dit heeft namelijk grote invloed op het bewaren van de groene bonen.

Branders willen het liefst koffie dat een vochtpercentage heeft tussen de 11 tot 12 procent.

Het laten drogen van de koffiebonen wordt meestal buiten in de zon gedaan. De bonen worden uitgespreid over een betonnen patio en regelmatig omgekeerd zodat ze gelijkmatig drogen.
Er is eigenlijk niet voldoende tijd om de bonen helemaal tot het gewenste vochtgehalte te laten drogen in de zon. Tijdens de oogstperiode wordt er namelijk zoveel geplukt en verwerkt, voor al die koffie is geen ruimte.

Hierdoor laten ze – in het geval van Don Mayo – de koffie twee tot drie dagen in de zon liggen en laten ze de rest van het drogen over aan een droogmachine. Dit is een gigantische trommel waar hete lucht doorheen geblazen wordt en zo de koffie sneller doet drogen.

Een andere manier, een manier die ik voor het eerst zag, is slow drying. Hoe dat er precies uitziet en – nog belangrijker – wat het doet met de smaak zie je in de volgende video.

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

Plaats een reactie