Het is half december en het zijn nog maar een paar nachtjes slapen voordat de kerstdagen beginnen. Ik hoop dat je leuke plannen hebt om deze (meestal) gezellige dagen door te komen.
Het leek me leuk om wat feestelijke kerst koffie recepten met je te delen zodat je ook met de laatste gang iets speciaals kunt presenteren.
Vergeet niet: presentatie is alles! Dus pak je mooiste glazen uit de kast en ga los met decoratie, nu mag het.
Koffie met Eggnog
Ken je dat, eggnog? Dat is zo’n heel Amerikaans kerstdrankje gemaakt van room, ei, nootmuskaat en jawel.. drank! Top dus, als je wel een borrel kunt gebruiken om de dag met de (schoon)familie door te komen.
Het mooie is je kunt er ook een lekkere latte van maken door aan het geheel een goede shot espresso toe te voegen.
Voor 1 drankje:
- 150 ml Eggnog
- 1 shot espresso
- snufje nootmuskaat
Schenk de eggnog in het glas en voeg de espresso toe. Garneer met een beetje nootmuskaat.
* Het mooie is, dat je dit kerst koffie recept zowel warm als koud kunt serveren. Drink je hem koud voeg dan een paar ijsklontjes toe.
Dirty Chai
Chai is toch thee? Ja, klopt. En de Indiaase variant wordt met veel kruiden als kaneel, kruidnagel, anijs en gember gedronken. Nu kun je heel creatief (en kerstdiner waardig) zelf aan de slag met een eigen chai te maken.
Maar je kunt ook naar de winkel gaan en een siroopje (of poeder) kopen 😉
Voor 1 drankje:
- 200 ml (plantaardige) melk
- 20 ml siroop
- snufje kaneel
- Mix een klein laagje chai siroop met (plantaardige)melk en schuim dit op.
- Doe dit in een glas en laat even staan zodat de schuim en melk scheiden. Voeg dan een shot espresso toe.
- Garneer met wat kruiden
Affogato
Kun jij bij de laatste gang al geen ‘boe en bah’ meer zeggen? En is er echt geen ruimte meer voor koffie? Combineer dan het dessert met het zwarte goud.
Een klassieker is de affogato en niet voor niets, hij doet het altijd goed.
Traditioneel met een bolletje vanille ijs en een shot espresso maar combineer gerust met smaken ijs, verschillende origine koffie, dubbel shot, garnering, shotje drank..
Voor 1 dessert
- 1 bolletje vanille ijs
- 1 shot espresso
Barraquito
Alleen de naam al doet mensen de oren spitsen. Mijn tip is dan ook niet alleen je op de presentatie te focussen maar ook op de uitspraak ervan. Je gasten gaan het geweldig vinden, trust me.
Dit van oorsprong uit Tenerife (Spanje) komende drankje is lekker, zoet, romig en super makkelijk te maken.
Voor 1 drankje
- 40ml gecondenseerde melk
- 20ml Licor 43
- 100ml opgeschuimde melk
- 1 shot espresso
- 1 klein stukje citroen schil voor de decoratie
- snufje kaneel
Siphon koffie
Ben je geen ‘koffie met melk’ drinker, geen liefhebber van siroopjes en je wilt je gasten toch verrassen met iets speciaals?
Zet dan een siphon op tafel. Dit is een zetmethode dat wat weg heeft van een scheikunde set maar overheerlijke filterkoffie maakt.
Wat heb je nodig? Vers gemalen koffie, redelijk grof gemalen.
- Doe 300 ml heet water in de onderste bol. Doe de brander aan en zet hem onder de bol. Door de hitte zal (bijna) al het water naar de bovenste bol verplaatsen. Zet nu je brander wat zachter maar niet uit. Voeg de gemalen koffie toe aan de bovenste bol en roer drie keer. Laat dit anderhalve minuut staan en zet dan de brander uit.
- De koffie zal nu terug lopen naar de onderste bol zonder gemalen koffie mee te nemen.
Tip: heb je geen siphon? Struin dan de lokale kringloopwinkel eens af, ik zie ze daar vaak staan. Of mail me anders, je mag de mijne best lenen.
Merry Xmas 🙂