De cafetière – of ook wel de French Press – is een vrij gemakkelijke manier om koffie te zetten.
Het ‘apparaat’ bestaat uit een (glazen) pot en een deksel met daarin een metalen filter dat je omhoog of omlaag kunt bewegen. Veel mensen gebruiken hem echter verkeerd…
…maar met dit stappenplan kun je verrassend meer halen uit je koffie.
Door grof gemalen koffie in de pot te vermengen met heet water start je het extractie proces. Deze zetmethode is trouwens een van de weinige methodes waarbij je het water en de gemalen koffie gedurende de hele zettijd in contact laat met elkaar. Dit noemen we ook wel een infusie.
In ongeveer vier minuten de tijd heeft het water de kans om allerlei smaken los te weken van de koffieboon.
Na deze tijd zet je de deksel op de pot en druk je langzaam de zeef naar beneden waardoor je de gemalen koffie en de koffie drank van elkaar scheidt.
Het metalen filter is veel grover dan een papieren exemplaar. Hierdoor zullen kleine deeltjes, ook wel ‘fines’ genoemd, oliën en vetten gemakkelijk door het filter heen komen. Dit kun je ook letterlijk zien doordat er wat koffierestjes in je kopje achter blijven. Deze stofjes zorgen ervoor dat de koffie uit een cafetière een volle smaak heeft.
Grote kans dat je er nog wel een achterin je keukenkastje hebt staan waar je nooit meer aan hebt gedacht.
Stof hem af en ga er mee aan de slag! Koffie uit een cafetière is namelijk hartstikke lekker en het is ook nog eens een milieu vriendelijke manier van koffie zetten (omdat je geen papieren filter gebruikt).
Met de volgende stappen lukt het jou zeker om een goede kop koffie te maken.
Het Stappenplan Om Overheerlijke Koffie Te Zetten Met Een Cafetière
Belangrijk: Voor een goed resultaat heb je grof gemalen en verse koffie nodig!
Stap 1:
Breng ruim water aan de kook en gebruik eventueel een deel om de kan voor te verwarmen.
Stap 2:
Maal de gewenste hoeveelheid koffie en/of doe de gemalen koffie in de kan.
TIP: Cafetières komen in verschillende maten, als je 30 gram gemalen koffie op een halve liter (500 ml) aanhoudt kun je voor elke grootte berekenen hoeveel je nodig hebt. Gebruik hiervoor een weegschaal zodat je altijd kunt herhalen wat je hebt gedaan.
Stap 3:
Schenk nu rustig wat water op de koffie (maar niet al het water!) en stop wanneer alle koffie nat is.
Dit noemen we ‘blooming’, een proces met als doel de koffie te laten ontgassen.
Wacht ongeveer 30 seconden en schenk dan rustig de rest van het water op de koffie en laat dit vier minuten trekken.
TIP: Ook je water kun je afmeten met een weegschaal, 1 ml water staat namelijk gelijk aan 1 gram, handig!
Stap 4:
Je ziet dat de oppervlakte van de koffie bedekt is met een laag gemalen koffie, ook wel een ‘korst’ genoemd. Duw langzaam met een lepel door deze korst heen om zo de laag te ‘breken’. Roer een paar keer door de korst heen en je zult zien dat de meeste gemalen koffie naar de bodem van de kan zinkt.
Stap 5:
Op de oppervlakte is nu een schuimlaagje ontstaan. Het kan zijn dat deze schuimlaag heel dik is, het is ook mogelijk dat er weinig op ligt. Dit schuimlaagje noemen we ‘crema’ en bestaat voornamelijk uit bittere smaken.
TIP: Je kunt er voor kiezen om de crema van de koffie af te scheppen (zie afbeelding hieronder) voordat je het filter door de koffie duwt voor een wat zachtere en zoetere koffie.
Doe de deksel op de pot en duw langzaam het filter naar beneden. Duw je het filter te snel naar beneden dan zul je zien dat er nog behoorlijk wat fines doorheen komen.
Stap 6:
Uitschenken en genieten!
Nog enkele tips:
- Koffie uit een cafetiere die je niet meteen opdrinkt kun je het beste overgieten in een thermoskan, hierdoor blijft het ten eerste langer op temperatuur en ten tweede stopt dit het extractie proces waardoor de koffiesmaak niet meer beïnvloedt wordt.
- Is de uiteindelijke smaak niet naar wens? Pas dan de variabelen aan door grover of fijner te malen, meer of minder koffie te gebruiken en/of de zettijd te verlengen of te verkorten.
- Voor de cafetiere kun je bijna elke soort koffie gebruiken. Houdt je van een donkere, pittige koffie kies dan een espresso gebrande koffieboon uit.
- Ben je meer op zoek naar een mildere koffie met smaak nuances kies dan voor een filter gebrande koffie.
photo credit:
French Press via photopin (license)
Hallo Jessica,
Bedankt voor deze interessante mail. Ik heb zelf een ander soort caffeteira gebruikt nl de moka caffeteira. Deze maakt in ongeveer 10 min. een heerlijke bak espresso. Toch geef ik de voorkeur aan een bakje espresso uit mijn espressoapparaat. Het is de Philips HD8821 kost €288,-: een eenvoudige machine. De espresso is toch iets lekkerder en is veel sneller klaar. Onderhoud is vrij eenvoudig (binnenwerk eens per week afspoelen onder de kraan en eens
per 500 kopjes smeren en af en toe ontkalken dit laatste is ov. wel kostbaar).
Is espresso uit de caffeteira die jij hebt gebruikt lekkerder dan uit een moka caffeteira? Dan moet ik het toch eens probeeen.
Dank voor al je tips. Ik vind ze leuk en leerzaam. Latte art vind ik ook prachtig, maar het is me nog niet gelukt. Ik ga dit nog veel oefenen.
Vriendelijke groeten,
Gea van Hemmen
Beste Jessica
Bedankt voor je post! Heb veel bijgeleerd.
Wat ik echter altijd vergeet als ik de cafetière heb schoongemaakt, is in welke volgorde ik de onderdelen de onderdelen van de filter terug ineenschroef: onderaan het fijne zeefje maar verder?
Het zou leuk zijn als je dit kan laten weten.
Groeten
Minke
Met dit stappenplan zet ik elke keer de beste slow coffee! Dankjewel voor je duidelijke uitleg.
Hoi Jessica,
Bedankt voor bovenstaande tips, ik ga ze meteen uitproberen, heb namelijk net een cafetaire gekocht.
Heb je ook tips voor t zetten van koffie op de chemex manier?
Ja die heb ik, ze staan alleen in mijn boek https://www.koffierevolutie.nl/barista-handboek/