De eerste warme dagen hebben we gehad, het is eind juli en als ik zo op de weg kijk zie ik heel veel campers, caravans e.d. naar hun vakantiebestemming rijden. Het is zomer!

Kamperen vind ik persoonlijk nog steeds een van de leukste manieren om op vakantie te gaan. Beetje rommelen om de tent, matjes oppompen, scheerlijnen trekken, je de hele dag verliezen in een goed boek met een lekker zonnetje dat alles mooier en fijner maakt.

Niets is fijner om ’s ochtends je tent uitgebrand te worden; je haalt wat brood, een krantje en gaat terug om een bak koffie te zetten.

Maar helaas, je mooie espressomachine, volautomaat of kupmachine paste niet meer in de auto en je moet het met iets anders doen.

In dit artikel ga ik met jullie een aantal verschillende manieren van koffie zetten (ook wel zetmethode genoemd) doornemen die in meer of mindere mate ideaal zijn om op de camping te gebruiken.

Ik vertel je alle voor- en nadelen van elke methode en sluit af met het beoordelen van de methode door het een cijfer, of in dit geval een tent te geven. Vijf tenten staat voor Top en één tent voor flop.

1. De Perculator

Perculator, mokkapot en macchinetta

Perculator, mokkapot en macchinetta. Dit potje heeft vele namen.

Perculator, Moka/espresso potje of Macchinetta, we bedoelen allemaal hetzelfde: een aluminium potje dat je op het vuur kunt zetten en waarmee je een sterke bak koffie kunt zetten.

Het principe van de perculator is makkelijk. Je kunt de bovenste en onderste helft van elkaar af schroeven en daartussen vind je een filterbakje. Het onderste gedeelte vul je met water, het filterbakje zet je terug en vul je met koffie.

De bovenste helft draai je er weer op en je zet het geheel op het vuur. Na een paar minuten zul je zien dat het water aan de onderkant er aan de bovenkant als een koffiedrank uitkomt.

Wanneer je koffie zet met de perculator verwacht dan een lekkere sterke bak koffie. Dit komt doordat het water dat door de koffie heen gaat behoorlijk heet is.

Pas wanneer het water gaat koken dan bouwt het druk op die ervoor zorgt dat het water door het buisje gaat dat naar de gemalen koffie leidt. En hoe warmer het water, des te meer extractie er plaatsvindt wat uiteindelijk kan leiden tot te bittere koffie.

Let dus op bij het zetten van koffie met de perculator dat wanneer het er aan de bovenkant langzaam uitkomt dat je het vuur lager zet of het potje even van het vuur haalt.

Al is technisch gezien koffie uit een perculator geen espresso (de druk is te laag) ik hoor vaak dat men de koffie wel gebruikt als basis voor een cappuccino. Vind je de koffie te sterk? Doe er dan wat water bij om te verdunnen.

Aantal tenten:

tent2_LowOpacity tent2_LowOpacity

Een persoonlijk getest recept:

  • Perculator voor twee kopjes koffie
  • 14 gram koffie  (net iets grover malen dan voor espresso)
  • Ik heb voor dit recept een 100% arabica uit Brazilië gebruikt
  • 140 ml water

Maalfijnheid: fijn

Voordelen:

  • Goedkoop in aanschaf en makkelijk verkrijgbaar
  • Het potje kan tegen een stootje
  • Makkelijk in gebruik

Nadelen:

  • Grote kans op overextractie, en dus bittere koffie, door hoge temperatuur van het water
  • De kopjes koffie die je er mee zet zijn klein in volume
  • Duurt best lang voordat al het water door de koffie heen is

2. Filter koffie

Koffie Zetten op de Camping

Koffie Zetten op de Camping

Ouderwets koffie zetten met een filter hoort wel een beetje bij het primitieve imago van kamperen. Ketel met water op het vuur en zodra het gekookt heeft opschenken.

Inmiddels is deze filtermethode weer helemaal terug in de koffie bizz. In hippe koffietentjes zie je baristi bezig met speciaal voor de filter zetmethode gebrande bonen, watertemperatuur en stopwatches om de extractietijden te meten.

Misschien een beetje te veel van het goede voor jouw smaak, maar alsnog heb ik hier een aantal praktische tips waardoor jouw filter koffie misschien net iets lekkerder wordt.

  • Maak voor dat je de gemalen koffie in het filter doet, het filterpapier eerst nat. Hierdoor verlies je papiersmaak en voorkom je dat een deel van het water met de koffie in het filter blijft hangen. Je wilt de koffie en zijn mooie smaken immers in je kopje hebben.
  • Wacht even met opschenken nadat het water het kookpunt heeft bereikt. Als je de temperatuur iets laat zakken dan voorkom je dat bittere smaken en aroma’s die je niet in je koffie wilt hebben in je kopje terecht komen.
  • Kies voor een grove maling. Het lekkerste is natuurlijk verse koffie en zelf gemalen. Maar als je dit niet bij de hand hebt kies dan voor voorgemalen koffie met een grove maling.

Aantal tenten:

tent2_LowOpacity

Een persoonlijk getest recept:

  • 30 gram koffie
  • Een halve liter water
  • Water dat van de kook af is (85-90 graden)
  • Maalfijnheid gebruikt waarbij de extractietijd niet langer dan 4 minuten duurde.
  • Ik heb hiervoor een 100% arabica gebruikt uit Panama

Maalfijnheid: Grof

Voordelen:

  • Iedereen heeft nog wel ergens een plastic filter en filterpapier liggen. Daarnaast is het makkelijk verkrijgbaar en goedkoop in aanschaf.
  • Je kunt er een grote bak koffie mee zetten of een thermoskan vullen waaruit je steeds kunt tappen.
  • De filters nemen geen ruimte in en passen daardoor altijd nog wel ergens in je koffer. Daarnaast kunnen de plastic varianten wel tegen een stootje.
  • Je kunt alle parameters zelf in de hand houden zodat je door te proberen (temperatuur hoger of lager, meer of minder doseren, iets grover of fijner maalt) zelf op je ideale smaak kunt komen.

Nadelen:

  • Het duurt even voordat je aan je eerste kopje kunt beginnen.
  • De lekkerste smaken creëer je alleen met grove maling koffie. Dit is niet altijd verkrijgbaar.

3. Aeropress

Hoogstwaarschijnlijk heb je hier nog niet eerder van gehoord maar ik wil jullie heel graag kennis laten maken met deze manier van koffiezetten omdat het, heel eerlijk, een van mijn favoriete methodes is.

Ik neem het niet alleen mee naar de camping maar zelfs in het vliegtuig. Ik vind persoonlijk de koffie in een vliegtuig, en velen met mij, niet te hakken. Door een maler en de Aeropress mee te nemen heb ik zelfs op grote hoogte beschikking tot een lekker bakje koffie en ben ik inmiddels lid van de ‘Mile High Aeropress Club’.

Koffie zetten op 10km hoogte

Koffie zetten op 10km hoogte

Niet helemaal onbevooroordeeld dus maar wel een hele goede aanrader wanneer je op zoek bent naar een methode die super makkelijk is maar ook lekkere koffie maakt.

Het heeft iets weg van een cafetière maar daarentegen gebruik je een papieren filter. Hierdoor krijg je een ‘clean cup’ of ook wel een helder mondgevoel.

De ontwerper van de Aeropress was nooit tevreden over zijn koffie en ging zelf op zoek naar een geschikt apparaat. Hij ontwierp de Aeropress en wist door de controle over de temperatuur en extractietijd te houden een zoetere koffie te creëren.

Inmiddels heeft hij vele duizenden fans over de hele wereld en worden er zelfs wedstrijden gehouden in het zetten van Aeropress koffie.

Aantal tentjes:

Een persoonlijk getest recept:

  • 16 gram koffie – grove maling
  • 200 ml water – ongeveer 85 graden
  • 1,5 minuut in de Aeropress laten zitten
  • Roeren
  • Aeropress op een grote mok zetten
  • In ½ minuut  de koffie er doorheen duwen totdat je gesis hoort
  • Ik heb hiervoor een 100% arabica uit Kenia gebruikt

Maalfijnheid: grof

Voordelen:

  • Makkelijk in gebruik en makkelijk mee te nemen
  • Geeft een volle mok koffie
  • Zelfs te gebruiken in het vliegtuig
  • Je kunt alle parameters zelf in de hand houden zodat je door te proberen (temperatuur hoger of lager, meer of minder doseren, iets grover of fijner maalt) zelf op je ideale smaak kunt komen.
  • Goedkoop in aanschaf

Nadelen:

  • Filters zijn niet overal verkrijgbaar

Ik ben erg benieuwd naar jullie ‘beste koffie op vakantie’ moment, stuur je me een foto of je persoonlijke ervaring?

Succes en een fijne zomer!

tent icon credit: adiante apps cc
photo credit top: langleyo via photopin cc
photo credit middle 1: Roni G via photopin cc
photo credit middle 2: TFDuesing via photopin cc

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

  1. Geweldige tips voor vakantiekoffie! Weet je soms ook waar de airopress in Nederland te vinden is?

  2. Hoi Paul,

    Er zijn een aantal winkels waar je ze kunt kopen zoals Simon Levelt en ik weet dat sommige espressobars in de grotere steden ze ook aanbieden.
    Online kun je o.a. terecht bij Bocca.nl en coffeecompany.nl kun je ook meteen lekkere bonen erbij kopen!
    Succes en ik hoor graag van je hoe het bevalt.

    Groetjes Jessica

  3. Schrijf je ook een keer iets over kleine handmolens die geschikt zijn om koffie fijn genoeg te maken voor espressoapparaten? Molens waar je 12 gram in doet om 12 gram maalsel te krijgen, bijvoorbeeld?

  4. Op een Italiaanse vakantie ontdekte wij dat er geen koffie gezet kon worden.
    Mijn vrienden kunnen zich goed in het Italiaans uitdrukken.
    Maar dit gaf problemen.
    Na veel gedoe bleek dat wat wij een Perculator noemen wat voor onze Italiaanse vrienden een Moka is.
    Mijn talenkennis is niet zo geweldig. Maar ik herken daar toch de stad Mekka in. Er zal vroeger veel koffie verhandeld zijn vanuit Mekka …..

    Vriendelijke groet,

  5. Weet jij waar ik een ordinaire pkastic filter voor op de kan nog kan kopen?
    Veel winkels bezocht niet te krijgen.

    Met vriendelijke groet,

    Marie Louise

    • Hoi Marie Louise,

      Heb je de Blokker, Hema en/of een campingwinkel geprobeerd?
      Anders kun je ook nog online terecht bij bol.com

      Groet Jessica

  6. Een PERCOLATOR is GEEN ESPRESSOPOT!!!!
    Ik ben al geruime tijd op zoek naar een PERCOLATOR, zo’n ouderwetse pruttelpot, zoals oma die had. Met een glaasje bovenop.
    Een percolator “pruttelt” het water door een pijpje omhoog, en verdeelt het over een met koffie gevuld filter. En houdt daarna de (heerlijke) koffie warm.
    Een espressopot perst het water onder druk omhoog door het filter, en maakt zo espresso.
    Een percolator die op een warmtebron gaat, gas of elektrisch, is wel te vinden. Maar op één of andere manier zijn elektrische percolators alleen te kook in Amerika, en die zijn 110-120 Volt.
    Wel zijn hier grotere professionele percolators te koop, maar die beginnen bij 3 liter.
    Wie helpt me verder?

    • Beste B. Kerver,

      Het is inmiddels al bijna een jaar geleden, maar bent u nog steeds op zoek naar een echte pruttelpot? Heb er hier nog een staan van ca. 1 liter.

      Mvg, Jeroen

  7. Hoi Jessica,
    leuk artikel, al mis ik de draagbare espresso apparaatjes in dit verhaal. Zo heb je de handpresso, de minipresso van wacaco en de portable espresso machine van manopresso die ik sinds kort verkoop in mn webshop. Ben benieuwd of je hier ook eens naar wilt kijken. Deze apparaatjes zorgen, in tegenstelling tot de door jou genoemde soorten, wél voor een cremalaagje op de koffie.

    vriendelijke groet,
    Jan

  8. De beste tip die ik ook gehad heb voor de Moka Express (die technisch gezien geen percolator is) is het vullen van het waterreservoir met kokend water. Het zetten gaat veel sneller en de kans op overextractie is veel kleiner.

Plaats een reactie