Vandaag deel ik met jullie stap 2 in het proces van koffiebes tot koffieboon: het verwerken van de bessen.
In deze video laat ik jullie de ‘semi-washed’, of ook wel ‘pulped natural’ methode zien.
Een plukker plukt zo’n 50 tot 100 kilo bessen per dag. Deze bessen worden naar de mill gebracht om verwerkt te worden. De bessen vallen in een grote trechter (Syphon) waarvandaan ze met water verder getransporteerd worden naar de ‘depulper’.
De depulper is een machine die de buitenste laagjes van de koffiebes afhaalt zodat je alleen de groene koffieboon met daaromheen de hoornschil overhoudt.
Om precies te zijn, Don Mayo gebruikt hier een machine waarbij ze kunnen instellen hoeveel van deze buitenste laagjes nog om de koffieboon heen blijven zitten. Als ze veel vruchtvlees laten zitten krijg je een ‘honey coffee’. Hierbij worden de koffiebonen met een deel van het vruchtvlees in de zon te drogen gelegd.
Elk proces heeft een enorm effect op de aciditeit, zoetheid en het uiteindelijke smaakprofiel van de koffie.
De schillen worden apart bewaard om later als compost te fungeren voor de plantage. Het water wordt later gezuiverd om weer opnieuw gebruikt te kunnen worden. Goede koffieboeren zorgen ervoor dat ze zoveel mogelijk kunnen hergebruiken, vervuild water is namelijk slecht voor het milieu en schoon water en compost kosten veel geld.
Alle boeren die ik heb gesproken, zowel in Costa Rica als in Panama, zijn zich hier (gelukkig) van bewust.